Empty.

Japp. Det blir en ganska tom blogg idag. Inget har ju hänt.... Usch, vill så gärna hitta på ngt, men har ingen ork. Jobbat så mkt nu. Tack och lov slutar jag tidigt imorgon :) Kanske någon som vill hitta på något? Imorgon? Efter 12? Möjligtvis efter 13 men det kvittar väl? ^^ Hör av er på mobilen isf. Tack för mig!

/ sanne andersson.

Snow-woman.

Jupp, så såg jag nog ut när jag anlände till jobbet i morse. Snön bara föll och föll och föll... Tur att det finns varma kläder! När jag är påväg hem är det dock knappt någon snö kvar. Alla avgaser ni vet, inget bra för snön. Och på tal och avgaser och snö, kommer ni ihåg den där reklamen med snögubben och bilen som spottar avgaser på snögubben. Jag blir ganska ledsen när jag tittar på den. Eller tittade ^^ Man bara ser hur snögubben blir alldelses svart. Usch. Och på tal om svart, fyyyyy Kjell, inte slänga massa aska på snön! Det är så "ofint".
Iaf. Jobbat i hela två dagar nu, och det tar ut sin rätt kan ni tro. Gå upp klockan 5 på morgonen, vara på jobbet 6 och sen är det bara jobb, jobb, jobb till 15:15. Nu har jag iaf bara 1,5 dagar kvar. Yeaah. Tror jag fick min lön igår med... Det sa Selma, så man får ju tro på henne :) Fast hon ljuger mycket, men inte om det. Varför skulle hon det liksom? HAHA. Har egentligen inte så myclet mer allt skriva, så ska väl avsluta denna blogg för idag.

Tack för kommentaren Cicci! Kan inte svara privat, så skriver här istället. Har inte fått betyg av lärarna ännu, men det verkar bra! Dock inget MVG, för de säger att det är näst intill omöjligt.
Vill också passa på att säga att jag saknar dig ( ja, dig med nikuupikuu ) och att vi måste träffas och att jag saknar min tröja, HAHA. Pusspuss

/ sanne andersson.

Happy Ester!

Början av detta lov har faktiskt varit riktigt, riktigt bra :)

Torsdag:

Jupp, här började mitt lov. Jag vaknade på morgonen och kände då att jag kunde sträcka ut mig och bara dra mig i sängen. Var dock tvungen att gå upp och tvätta 90% av garderoben. Okej överdrev väldigt mkt. När det var klart packade jag min väska, släppte ut Ozzy på fältet, direkt in i bilen och körde till K-stad :) Daniel skulle lämna den nya tv (skit tv) där, så jag fick skjuss. Samåkning där, mkt bra för vår jord ^^

Fredag:

Satt i mammas kök och drack kaffe ^^ Johan och Müller kom och hälsade på. Ozzy skadade tassen. Man såg massa blodfläckar över allt på den vita snön. Var ca 1 dm då.   
Stekte en påskskinka, blen jättegod!

Lördag:

Jag gjorde kycklinggryta (mums!) med hjälp av mamma då. Kjell blev mkt glad ;D <--- så här glad! Henrik kom på besök. Tror Ozzy fick en liten förälskelse i honom, jukade på honom ^^ Nu var det 2 dm snö här, inget i Arkelstorp, 2 km bort. Beror på att Mjönäs ligger väldigt långt upp ö.h. Kommer ej i håg hur mkt.
Ozzys tass såg finfin ut :)
Började stecka den STORA kalkonen. Väldigt krågligt.

Söndag:

Sista dagen i Mjönäs. Vi åt Kalkonen med massa annat gott. Vi va sju stycken, Mamma, Kjell, jag, Malin, Johanna, Johan och Müller. Jasmine var förstås också där. Jupp, detta är min familj, krånlig, men helt underbar!
Johan och Malin lekte tysta leken. De va tysta i en hel timme innan Malin slutligen gav upp. Det var en skön timme ;D Kan också säga att alla var mäkta förvånade, detta har aldrig tidigare hänt ^^
God mat och gott sällskap, härligt.
Åkte hem.

Måndag:

Låg och drog mig i sängen till 11. Frös, så jag åt bara frukost, sen kröp jag och Ozzy ner under täcken och tittade på Björnbjöder 2, igen. Sen fick jag börja göra ngt, så jag började städa, först min garderob, så mkt skit där, sen rummet och sen källaren. Tog ett tag, men nu e jag helt klar, ska bara vika mina kläder.  Imorgon ska jag jobba, mitt påsklov är slut.

/ sanne andersson.

Vetenskapligt arbete.

Ville bara lägga upp mitt arbete här. är så stolt över det! :) Nu kan jag titta på det varje dag och påminnas hur jobbigt det var, men sen hur bra det slutade ^^ Tar bort sånt onödigt som jag inte pallar ha här som källor och fotnoter. Medveten om några småfel.


KLIPPANS GYMNASIESKOLA

Vetenskapligt arbete

Global Uppvärmning

- Vad Händer Egentligen Med Polerna?

  

  

   Sanne Andersson

SPB-06

2008-03-04

Handledare: Mats Roslund


§1
Abstract:

  

Detta arbete handlar främst om Arktisk och Antarktisk och hur de svarar på den globala uppvärmning som sker idag. Jag har försökt att svara på några frågor och problem med att det pågår en global uppvärmning, och har då använt Internet, IPPC:s slutsatser och en bok av Mark Lynas. Jag valde detta ämne mest av intresset för miljö och djurliv, men också pågrund av framtida syften. I min avhandling kan man läsa om vad klimat är, om hur djurlivet berörs av att glaciärerna försvinner och hur polerna styr vårt vardagliga liv, som vi egentligen inte tänker på. Jag har även skrivit lite kort om den globala uppvärmningens historia, som är mycket längre än vad jag från början trodde att den var. Tillslut har tagit mig friheten att skriva till några egna tankar och åsikter.

  

  Innehållsförteckning:

  

§ 1 Abstract..........................................................................s. 2

§ 2 Frågeställning...................................................................s. 4

§ 3 Inledning........................................................................s. 4

§ 4 Syfte, problemformulering och avgränsningar......................................s. 4

§ 5 Metod.............................................................................s. 5

§ 6 Avhandling

§ 6.1 Vad är klimat?................................................................................s.5

§ 6.2 Djurlivet på polerna......................................................s.5

§ 6.3 Vikten av polerna.........................................................s.6

§ 6.4 Arktisk......................................................................s.6

§ 6.5 Antarktisk...................................................................s.6

§ 6.6 Historik.......................................................................s.7

§ 7 Redovisning........................................................................s.7

§ 8 Källor................................................................................s.8
§ 2 Frågeställning:
 
Vad är det katastrofala med att glaciärerna smälter och vad blir följden av det? Vem drabbas av den smältande isen och vilka länder försvinner helt? Kommer länder att försvinna? Kommer all is vara borta om hundra år som vissa myter säger?


§ 3 Inledning:
 
Anledningen till varför jag ville skriva om uppvärmningen på polerna har några grunder, bland annat för att det är ett "hett" ämne just nu, för att det är otroligt intressant och eftersom det internationella forskarsamhället utsett 2007-2008 till ett internationellt polarår, tycker jag det är en bra idé att fortsätta med det och studera ämnet lite noggrannare. En helt annan anledning till att jag valde att skriva om det här ämnet är för att jag själv är lite nervös över hur mycket is som smälter bort varje år, och hur detta kommer att påverka mig själv på grund av rykten jag hört om hur Skåne sakta kommer att försvinna. Självklart är jag även mån om de djur som bor på jordens poler så som pingviner och isbjörnar. De kommer bli en viktig del i detta arbete.

Vi kan inte längre förneka att isen på polerna inte smälter och jag tycker heller inte att vi kan förneka att vi inte har något med uppvärmningen att göra. Även om vi vet att naturen själv har bidragit till vissa utsläpp genom vulkanutbrott m.m., kan vi inte bara skylla på det, eftersom de halter koldioxid vi släpper ut idag är skrämmande höga. Så som vi lever idag är varken sunt för naturen eller för oss själva, alla blir påverkade. Människans utsläpp har ökat markant och nu är det dags att börja kämpa, om så inte för naturens skull, så för oss själva och vår nästa generation. Vi lånar bara jorden av våra barn, och man lämnar en sak i samma skick som när man fick den, även om detta idag är rent omöjligt. Att en person inte kan göra något är självklart, men 6 miljarder människor borde väl kunna det? Åtminstone den cirka tredje delen av oss människor som bor i i-länderna, vi som är orsaken till den globala uppvärmningen. 
 
§ 4 Syfte, problemformulering och avgränsningar:

Jag har valt att skriva om den globala uppvärmningen, vilket är ett stort område att arbeta med och därför blir mitt delområde att förklara hur polerna svarar på denna uppvärmning och självklart då berätta vilka som blir påverkade. Mitt syfte med arbetet är då självklart att ta reda på mer om hur polerna svarar på global uppvärmning och för att själv kunna förstå vad människor gör mot jorden och genom det hoppas jag att jag kan göra något för att förhindra att situationen blir värre och kanske till och med att informera andra människor vad som egentligen händer mer världen. Det är en process som pågått en längre tid, men hur länge, hur stor skada har skett under tiden och vad kan vi göra för att hindra isen från att smälta? Vart ska de djur som bor på polerna ta vägen om de smälter bort? De har anpassat sig till att klara sig i ett ogästvänligt, kallt klimat, kan de nu anpassa sig att bo i ett varmare, nästintill tropiskt klimat? Vart kommer vi att ta vägen om delar av världen försvinner under vatten? Gör vi något för att förhindra att det händer?
Att isen på polerna smälter är ett faktum, men hur mycket är det egentligen? 
 

§ 5 Metod:
 
Eftersom man inte kan lita allt för mycket på Internet och dess källor har jag valt att mest använda mig av böcker, speciellt boken "Sex grader, vår framtid på en varmare jord" av Mark Lynas som jag genast blev väldigt intresserad av. Han jobbar både som journalist och miljöexpert. Internet kommer dock att vara delaktigt, eftersom det är lätt att hitta fräsch fakta och siffror. Min lärare tipsade mig om DN:s klimatpanel, så den kommer jag också använda mig av. Jag har också valt att titta på en intressant film som heter "Antarktisk", en film från serien Kunskapskällan från 1993. Trots dess ålder var den fortfarande väldigt passande eftersom den inte innehöll några siffror utan klar fakta.

Efter det jag har läst under tiden jag utfört mitt arbete har jag hittat många olika slutsatser från olika forskare och här därför bestämt mig för att använda endast IPCC:s, Intergovernmental Panel on Climate Change, siffror och diagram. Det är en FN-organisation som specialiserar sig på klimatförändringar.


§ 6 Avhandling:


§ 6.1 Jag ska först och främst förklara vad klimat egentligen är, eftersom det är lätt att blanda ihop det med ett helt vanligt väder. Klimat är inte frågan om en vanlig dag med kanske sol eller regn, varmt eller kallt, utan det är ett genomsnittligt mönster på en viss period i en viss region. Väder och klimat är alltså inte samma sak och man ska därför vara försiktig när man pratar om klimat så att detta inte misstolkas.

§ 6.2 Att polerna i nord och syd smälter kanske inte berör oss idag, men vi kan vara, efter vad mina efterforskningar säger, säkra på att det kommer att berör oss inom en snar framtid. Enligt IPCC:s forskningar kommer världens temperatur höjas mellan 1,1 och 6,4 grader Celsius. "Världen står på randen till en "katastrof" på grund av den globala uppvärmningen, varnade FN-chefen Ban-Ki Moon".[1] Och det är sant. Smälter isen så är det säkert miljontals levande varelser som kommer att blir påverkade. Först och främst är det djurliver på polerna som drabbas, till exempel isbjörnarna på Arktis och pingvinerna på Antarktisk. Dessa är två helt olika djurarter som ändå har något gemensamt. De har anpassat sig till att lyckas överleva i det kallaste klimatet och är idag byggda efter det. De livnär sig på fet mat för att kunna hålla värmen bra och deras svarta skin absorberar mängder med solljus. Och dessa är inte de enda djur som är anpassade till att bo i ett kallt klimat. Med andra ord, dessa djur är inte utvecklade för vårt varma klimat, precis som vi inte är utvecklade att klara av deras, och därför kan vi inte låta oss förstöra deras hem genom att släppa ut höga mängder koldioxid, vilket är en orsak till uppvärmningen och dessa fakta bygger på många forskares studier, inte bara några enstaka.


 Om vi inte gör något nu är risken att isbjörnarna blir ännu mer utrotningshotade än vad de är idag, och de få som lever kvar kommer säkert att hamna på ett zoo, precis som isbjörnen på bilden gör.

Likaså ligger pingvinen i riskzonen för total utrotelse.§ 6.3 Många kanske inte tänker på att polerna absorberar en stor del av den värme som strålar ner på jorden. Därför påverkas likaså havsströmmarna, vindarna och regnet, allt tack vare att vi har polerna. Isen på polerna innehåller dessutom nästan 75 % av allt rent vatten på vår jord[2], vilket är en enorm mängd vatten och flera studier visar att om isen på polerna smälter kommer havsnivån att höjas med flera centimeter under en kort tid. Under åren 1961-2003 har havsnivån stigit med nästan 8 centimeter, och uppvärmningen ett litet samband med det[3]. Enligt IPCC:s efterforskningar kan havsnivån höjas upp till hela 0,58 meter under 2000-talet. Ingen forskare kan säga exakt hur mycket nivån kommer att höjas, men en stor sannolikhet säger att kusterna inte kommer att finnas på samma område som det gör idag, vilket betyder att många länder kommer att förlora viktiga städer som ligger intill en kust. Med andra ord kan vi säga att polerna är livsviktiga för alla över hela jorden, och därför är det viktigt att vi gör allt som står i vår makt att minska sannolikheten att glaciärerna försvinner.


§ 6.4 Arktisk har redan förlorat fyrahundra kubikkilometer av sin volym de senaste fyrtio åren, alltså cirka hundra kubikkilometer på 10 år[4], och detta kommer säkert att fortsätta och effekten kommer att bli större, enligt Erland Källén. Enligt J. Foleys bok, "Tripping points in the tundra" har landområdena här ökat med en halv grad per årtionde, vilket är dubbelt så mycket som tidigare.[5] Detta är inte bra för någon, och med tanke på att uppvärmningen sker dubbelt så snabbt på polerna än i vårt land[6] måste något göras nu. Det finns mycket man kan göra som privatperson som kan göra skillnad. Att välja rätt fordon, källsortera m.m. Att göra något gör skillnad.


 Diagrammet till vänster visar hur mycket vi i Sverige släpper ut. Av 21 länder kommer Sverige på en nittondeplats, vilket betyder att det finns länder som släpper ut otroligt mycket mer, som senare kommer att påverka polerna.§ 6.5 Antarktisks fiende är egentligen inte föroreningarna i luften utan värmen i vattnet som smälter isen snabbare än varmluft. Det ljummare vattnet "knaprar på dess tår", som Mark Lynas beskriver i sin bok. Detta gör att glaciären sakta drar sig tillbaka, istället för att långsamt krypa framåt. Idag förlorar Antarktisk 90 och 150 kubikkilometer av sin is om året.[7] Det gäller inte bara Antarktiskt kanter, utan även på fastland. Antarktiskt har dock haft några försvarslinjer, Ross, Ronne, Wordie, Larsen A och Larsen B, där de tre sistnämnda tyvärr redan har kollapsat, Larsen B i mars 2002. Detta fick stor uppmärksamhet av forskare och medier. Dessa försvarslinjer är egentligen ishyllor som skyddar Antarktiskts kustlinjer från varmt vatten. Wordie, Larsen A och B skyddade tidigare den Antarktiska halvön som nu ligger i fara för vattnet. Övriga av västantarktiskt skyddas fortfarande av Ross och Ronne. Blocken har många fördelar. De är lika stora som Texas yta och deras temperatur ligger långt under 0 grader Celsius och ligger dessutom utanför zonen för ytsmältning. Men kommer genomsnittstemperaturen att öka, är det inte säkert att de kommer finnas kvar för framtida skydd.


§ 6.6 Man kan inte direkt säga när uppvärmningen började, för den har egentligen alltid pågått. Forskare som studerar urtiden, mer bestämt perm, har fastslagit att klimatet vid den tiden var så varmt att allt levande utrotades, (ungefär sex grader varmare än vad det ät idag). Och då fanns det inga bilar som påverkade naturen på något vis. Men det fanns däremot vulkaner som kan ha varit en av orsakerna till den enorma uppvärmningen, eftersom de släpper ut stora mängder koldioxid under ett utbrott.

På 70-talet började man engagera sig av klimatförändringar. Det var redan då tydligt att havsnivån hade stigit och att isen på Arktisk hade minskat. FN:s klimatpanel bildades i slutet 1980 för att förhindra att en ny perm skulle brytas ut och 1992 skrev man på Kyotoprotokollet vilket innebär att man ska minska utsläppen av koldioxid, ett avtal USA har lämnat. Men det betyder inte att vi andra i-länder ska göra det, utan vi ska fortsätta kämpa med att dra ner på koldioxidutsläppen


§ 7 Redovisning:


Min slutsats av det här arbetet är, som jag tidigare nämnt, att vi måste börja göra något åt det här problemet. Vill vi inte utrota djuren på polerna måste vi sänka koldioxidutsläpp och andra växthusgaser. Själv gör jag källsortering, åker tåg istället för buss och då jag åker bil så är det samåkning. Och det är jättelätt. Mitt liv förändrats inte till det sämre för att jag tar tåget istället för bussen, utan snarare tvärtom. Tidigare visste jag inte att problemet var så stort, men nu när jag gör det är jag mer besluten än någonsin att göra något för att hjälpa världen mot sin undergång. Det här arbetet har givit mig mycket kunskap om världen och hur viktigt det är att vi skyddar den. Men som sagt, ingen kan göra allt, men alla kan göra något.


Pretty Wether.

Vilket underbart väder vi har idag! Jaa, tillräckligt fint. Visst, det har regnat itsy bitsy, men annars har solen tittat fram ganska mycket. Jag fick dra upp bakisMalin ur sängen och gå ut en runda, så vi var borta i nästan två timmar, men när vi kom hem tittade vi på film (Alvin och gänget, jättesöt film ^^) så jag åt glass, vilket betyder att jag måste ut och gå igen. Bara för att inte få dåligt samvete, HAHA. Det är ju faktiskt mycket finare väder nu än vad det var tidigare idag, så jag ska ut med Ozzy, igen. För tredje gången faktiskt. Ska ju skärpa mig med allt nu. Aja, ska gå ut nu (och försöka få med mig Malin, tror ej att jag kommer att lyckas).

/ sanne andersson.

Lund.

Skulle till Lund idag, men icke! Nikuu e som vanligt lika seg så vi missade tåget med typ 30 sek ^^ Vi hade tagit biljett och allt, men tåget va jättetidigt. Men vi ska ta nästa, så vi blir ju lite sena, men bättre det än inte komma alls. Fast, jaa... Vad mer kan jag säga här? Antar att jag får uppdatera hur dagen var senare dårrå. Ska kolla tåg till Lund nu.

Kollade tåg, men fanns inget passande. Vi är där vid 11 tiden, och då har vi missat halva föreläsningen. Aja, better luck next time /; Huvudsaken är att vi inte skolka som typ alla andra gjorde (a)

/ sanne andersson.

Cecilia.

Idag blev jag ÖVERLYCKLIG när Cicci ringde mig och sa att hon ville träffas! Hade egentligen Psykologi och man vill ju inte skolka därifrån, (tänkte faktiskt tanken att göra det). Väl vid lektionen va ingen där! Så vi hade antagligen ingen, så jag fick träffa min Cicci iaf ;D Vi träffades vi stationen, köpte comviq kompis för 75 kr till Nikuu, stack till henne, och lämnade allt där ^^ Ja, sen så stack vi hem till mig, som ligger sååå långt från civilationen, tyckte nog Cicci :P HAHA. Väl hemma så lekte vi med Jasse, sen käkade vi goood mat :) Sen lekte vi lite till med Jasse och sen läste Cicci min blogg och klagade på min grammatik, så jag får väl om jag kan hålla mitt löft att bli mycket bättre på det. Stavningen kommer jag dock skita fullständigt i för man träffar alltid fel knappar på detta fucking tangentbord ^^ Ledsen för svårdomen /; För att sammanfatta dagen med ett ord, UNDERBAR!!

Free day of.

Studiedag idag, men ändå känns det så hemskt. I fredags så krockade en bil vid Vedby kyrka, där Jasmine döptes förra veckan. 2 dog, och de va från klippan, 4 andra blev skadade. Killarna va mellan 22-16. En av killarna kände Malin. Han var 22 år, och var pappa. De andra killarna gick på min skola, så de har haft skolan öppen för eleverna, men jag gick inte dit. Jag är rädd att jag kände dem. Tänk om det är några fån min klass? Man vet ju aldrig. Allt hände så plötsligt också. De fick sladd på bilen, sen va allt över. Det fårn en verkligen att tänka. Min bror fick sladd för några månader sen, men han klarade sig utan några skador, bara bilen. Tänk om detta hade hänt honom. Vad skulle jag gjort om han inte hade klarat sig?! Malin mår inte så bra nu heller. Detta får henne verkligen att tänka, hon vet hur de som förlorat dessa killarna känner. Jag har ändå inte förlorat någon vän, men än vid att flyttar jag varit med om. Jag hoppas verkligen det inte var någon jag känner.

/ sanne andersson.

A Fine Weekend.

Det har nog varit den bästa helgen på länge! På fredagen träffade Cicci & Julie i Åstorp i Julies nya lägenhet så va jättefin, men lite tom ^^ Men det fixar sig ju snart. Vi hade en jättetrevlig stund tsm! Spelade kotte med Julies nya pojkvän Shaddi eller hur han nu stavar det. Jättetrevlig kille iaf :) Var länge sen man spelade kotte med flickorna, även om alla inte va med nu, men skit i det ^^ HAHA. Sen snackade vi gamla minnen och nya saker som har hänt oss, och vi bestämde oss för att vi ska ha en film/mat-kväll någon helg, ganska snart hoppas jag ;D Några bra filmer, riktigt god mat och några av de finaste vännerna i världen, inte helt fel faktiskt. Kanske kan fråga om Nikuu vill med då? Vill du Nikuu? ^^ Någon mer som vill med?

Igår va jag hos mamma med Malin, Jasmine och hundarna. Alltid lika kul att åka ut i skogen, även om man inte kan göra så mkt där. Mest fika lite bullar och kaffe och babbla en himla massa ^^ HAHA. Sen äta good mat förstås ;D Och kela lite med Sixten och kissarna.

Idag passar jag Jasmine så mamma Malin kan vila. Men hon ska snart upp hoppas jag. Iofs så sover Jasse nu, men i förebyggande syfte ^^

/ sanne andersson.